Burkoló ZseniGyakran ismételt kérdések

Mit jelent a karcállóság? Karcállóság tekintetében mind fal- mind padlóburkoló lapjainkat speciális eszközökkel 1-10-es skálán belül vizsgálják. Ezt a tulajdonságot a dobozokon nem tüntetik fel, de általánosságban elmondható, hogy a matt, ezen belül is a rusztikus felületű lapok karcállósága lényegesen jobb, mint a fényes lapoké.

Kis helyiségben kisebb méretű csempét vegyek? Nem feltétlenül. A burkolat színe általában sokkal jobban meghatározza, csökkenti vagy növeli a teret mint a lap mérete. Egy jó színválasztás fontosabb mint a méret.

Festett vagy meszelt falra burkolhatok? Igen de előbb a régi felületet le kell kaparnunk vagy sűrűn "bepikkelyeznünk" és utána mélyalapozóval lekennünk. Egyből a festett falra nem érdemes, mert könnyen lehet, hogy elválik majd a ragasztás.

Padlófűtésnél mire vigyázzak? Fontos a jó minőségű fagyálló burkolólap, de még fontosabb a flexibilis ragasztó és fugázó (C2TE minősítésű,nagyobb lapoknál S1 minősítésű!!!), mert csak ezek a termékek tudják kezelni a hőingadozást. Ügyeljünk a dilatációs hézagokra is. Nagyobb egybefüggő tereknél elengedhetetlen.Negatív sarkoknál ,rugalmas szilikon tömítő használata kötelező!!!

A padlólapot tehetem a falra? Igen. Csak esetleg a konnektorok és egyéb szerelvények helyét nehezebb kicsit kifúrni, bár ez megfelelő szerszámokkal nem jelenthet problémát.

Milyen lapot vegyek, hogyha leejtek valamit ne pattanjon ki a lapból? Sajnos ha egy nagyobb vagy nehezebb tárgyat ejt le egy kerámia lapra az előfordulhat, hogy lepattan. Ez a kerámia tulajdonságaiból a ridegségéből adódik. A kopásállóság a fagyállóság nem függ össze ezzel a ténnyel. Természetesen a nagyon vékony, nagyon olcsó "keksz" padlólapok sokkal könnyebben, akár kis tárgyaktól is lepattannak. Emiatt is érdemes jó minőségű, vastagabb terméket választani és tartaléklapokat eltenni.

Meglévő burkolatot fel kell szedni mindenképpen vagy rá is lehet burkolni? Rá lehet burkolni abban az esetben ha az megfelelően le van ragasztva, nem mozognak a lapok és a szintemelkedés sem okoz majd gondot az ajtóknál. Speciális alapozóval (tapadóhíd) kell lekenni és utána csak flexibilis csemperagasztóval lehet ráragasztani az új burkolatot. Ez igaz padlóra és falra is.

Mit jelent a kopásállóság? Ez a tulajdonság az adott burkolólap koptató hatásokkal szembeni ellenálló képességét jellemzi. A padlóburkoló lapjait 3-5 kopási osztályokba sorolják. Az adott kopásállósági fokozatokhoz kapcsolódó javasolt felhasználási területek az alábbiak szerint alakulnak: PEI 3: Lakóházak külső- (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei, ahol nem jellemző a koptató szennyeződés. PEI 4: Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek külső (amennyiben a padlólap fagyálló) és belső terei normál cipő használatát feltételezve PEI 5: Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb kopásának jobban kitett külső (amennyiben a padlólap fagyálló) és belsőterei normál cipő használatát feltételezve (kivéve nagy forgalmú bevásárlóközpontok, ABC-k, repülőterek és vasútállomások fogadóterei, benzinkutak, stb.)

Mit jelent a színárnyalat eltérés? Az I. osztályú lapok 95 százalékának mentesnek kell lennie az olyan látható hibáktól, amelyek a nagyobb burkolt felületek látványát befolyásolják. Ilyen hibák lehetnek például a mázhiány, a mintahiba, vagy a zavaró színárnyalati eltérés. Ez utóbbi elkerülése érdekében a gyárak az egyes színárnyalatokat a dobozokon az ABC betűivel vagy számokkal jelölik. Ez az eltérés nem számít minőségi hibának, ugyanis az égetés következtében a bemutatott színektől való kismértékű eltérés a mázas burkolólapok esetében - a mázak tulajdonságaiból eredően - elkerülhetetlen és elfogadott. Ez a különbség azonban az á azonos betűvel jelölt színárnyalatokon belül esztétikailag nem zavaró. A minél egységesebb hatás elérése érdekében azonban felület burkolásakor javaslom az azonos színárnyalati betűvel jelzett dobozok tartalmát is keverve burkolni.

Mi is az a csempe? A forgalomban kapható lapok a gyártástechnológiától függően más-más névvel vannak ellátva, melyek a tulajdonságaikra is utalnak. Három jól elkülöníthető kategóriát, elnevezést ismerhetünk meg a következő sorokból. Így próbálok Önnek segítséget nyújtani a vásárlás előtt.
Az első csoportba a csempe, a falicsempe tartozik. A csempe elnevezést a falra ajánlott burkolólapra használjuk. Ezek leginkább kétszer égetett lapok. A csempe, a falicsempe választéka a legszélesebb a hidegburkolati anyagok között. Ezeket a lapokat elsősorban a falak burkolására használjuk és a padlón való elhelyezésüket nem ajánljuk, mivel funkciójuk szerint falburkolásra alkalmasak.
A második csoportba az egyszer égetett csempe kerül. Az első csoporttól eltérően, a biszkvit és a máz égetése egyszerre történik. A biszkvit színe alapján különböző területeken használhatjuk ezeket a lapokat. A vörös biszkvit alapanyagból készített csempe csak beltéri használatra alkalmas.A fehér színű biszkvitből gyártott, alkalmas kül-és beltéri használatra is. Ezekről a lapokról nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy száraz sajtolással készülnek és szinte ide tartozik minden csempe, amit padlólapnak nevezünk.
A harmadik csoport a greslapokat foglalja magába. A vízfelvételük 0,5% alatt van, míg az előző csoportoké ettől magasabb. A greslapok mázas és máz nélküli kivitelben készülhetnek. Érdemes megemlíteni, hogy mitől is lesz kiváló minőségű a greslap. A gyártási technológia során először az összetevő anyagokat finom porrá őrlik, majd az összekevert alapanyagokat szárítóban porlasztják. A porlasztási folyamat befejezésekor kapunk egy olyan granulátumot, mely már préselésre alkalmas. A következő lépésben a granulátumot nagy nyomással préselik, így nem marad az anyagban levegő. Ebben a fázisban alakítják ki a burkolólap formáját is. A formázott lapból a szárítóberendezés segítségével a maradék nedvességet is kivonják, ezzel lehet elkerülni az esetleges hibákat, mint például a hajszálrepedés és a torzulás. Ha mázas greslapról van szó, akkor ezek után kerül a mázréteg a lapra. Az utolsó fázisban az égetés következik, melynek hőmérséklete 1200 Celsius-fok felett van. Tehát maga a technológia biztosítja, hogy a greslapok kitűnő kopásállóságúak, nagyon alacsony a porozitása, és így kiváló a fagyállóságuk is.
Ezek ismertetése után, bízom abban, hogy segítséget nyújtok a csempe kiválasztásához és egy lépéssel közelebb került Ön az álmai megvalósításához.